Concursul Ping Pong / Pet Pong Table
Două dintre cele patru proiecte câștigătoare ale concursului Ping-Pong+, organizat de The Institute și Lidl România, au fost câștigate de studenta FADD design, Iulia Ștefănescu și respectiv absolventul FADD design, Sebastian Conțu. Proiectele lor s-au numit Pet Pong Table și Mondrian Brick Table.
Am discutat cu Iulia Ștefănescu și co-autoarea proiectului Pet Pong Table, Georgescu Ioana Alexandra, designer, student an 3, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.
1. Care credeți că este rolul designerului, într-o societate de consum?
Din punctul nostru de vedere, rolul designerului este de a influența și reeduca consumatorul în vederea promovării unui consum smart. Designul este o punte între industrie şi artă, între cultură şi economie; astfel totul trebuie să aibă un echilibru. Acest echilibru s-a destrămat în ultimii ani, iar schimbarea vine din noi, din inițiative și soluții noi, ce să ne readucă pe o linie armonioasă.
2. Care a fost motivul pentru care ați ales reciclarea, ca soluție de design, în proiectarea mesei de ping-pong?
Principalul motiv a fost provocarea lansată de concursul Ping-Pong+ și anume realizarea unei mese din materiale reciclate. În schimb, alegerea plasticului ca material principal a pornit de la situația actuală globală și anume consumul excesiv, rezultînd în deșeuri plastice ce ne sufocă planeta. Ne-am gândit la cele mai accesibile deșeuri pe care cu toții le avem în casă și anume: sticlele (PET) și capacele de plastic (HDPE).
3. Cum considerați actul vostru, de a face un obiect complet nou, fără a avea prea multe repere pentru producerea lui?
Am putea să spunem că a fost un act de curaj, având în vedere informațiile, timpul și mijloacele reduse pe care le aveam cu privire la producția mesei. Experiența a fost cu adevarat inedită, ne-am dorit foarte mult să avem rezultatul final așa cum ni l-am imaginat.
4. Cum ați descrie experiența realizării unui material nou?
Totul a ținut de experimente multiple ce au dus la o variantă fiabilă de producție. Experiența ne-a surprins cu fiecare etapă, descoperind încet-încet cum se comportă materialul la diverși factori fizici (căldură, umiditate, timp de uscare etc). Ne-au ieșit în cale multe lucuri la care nu ne-am așteptat. Unul din ele a fost cantitatea necesară de plastic de care am avut nevoie. În realizarea mesei au intrat aproximativ 100 kg de plastic reciclat, din care 6200 de capace de plastic împreună cu alte deșeuri precum PET-uri, pungi de plastic, granule de plastic reciclat și chiar șezlonguri tocate.
5. Care sunt etapele de lucru prin care ați trecut în realizarea prototipului?
Etapele au fost: realizarea matrițelor pentru turnare, tocarea și topirea plasticului, debavurarea și finisarea plăcilor rezultate. Apoi a urmat montarea plăcilor și a celorlalte componente, în final, unificarea într-o suprafață netedă și pretată jocului de ping-pong. Important de menționat este că am avut multă susținere din partea celor cu care am lucrat. Totul a fost o muncă colectivă și am avut norocul să colaborăm cu oameni extraordinari și deschisi la idei noi.
Astfel mulțumim tuturor celor implicați: Complete Design, GIA Design, Tomis Plast si EcoFriend Recycling, Reg Andrei și Neamțu Malin.
6. Pe viitor, vă propuneți să creați și alte obiecte de design, realizate din materiale obținute prin reciclare?
Odată cu acest proiect, s-a născut UPKI. O inițiativă ce își propune să reinventeze obiectele cotidiente printr-o manieră nouă, bazată pe ideea de reutilizare și reinventare a materialelor. So stay tuned, we are cooking something new, soon!